Széchenyi 2020. - befektetés a jobe
Akadálymentes logo

Megint a puszpángmoly!

 

Alig egy éve már írtam figyelem felhívásként a puszpáng (buxus,puspáng) moly kártételéről, és javaslatot is tettem a gazdáknak, miként kéne ellene védelmet nyújtani a jelentős díszítő értékű örökzöldeknek! Így a tavasz vége felé be kell vallani, kevesen hitték el a leírtakat. Most újra próbálkozom felhívni a faluban a megmaradt és zöldellő puszpángbokrok gazdáinak a figyelmét, hogy itt az idő, mert újból védekezni KELL, de azonnal, mert ha nem permetezünk, úgy járunk, mint azok, akiknek a fejszét kellett használni a kiszáradt sövény maradványainak eltüntetéséhez! Védekezni kell, mert az időjárás „jóvoltából” korábban támad a kikelt hernyó, már most látni a tavaly még megmentett növényeken a levelek károsítását. Védekezni kell, mert ha nem tudjuk visszaszorítani, kiirtani, a moly felszaporodik, és csak akkor tűnik el a környékünkről, ha már ez az örökzöld is eltűnik!!

 

A kertépítők, kertszépítők szerették a buxusokat, mert ezidáig nemigen ismertünk kártevőjét, könnyenkezelhető, jól nyírható, alakítható növénye volt a parkoknak, kerteknek. Ha a puszpáng eltűnik, új sövénynövényeket kell majd keresni! Mit tehetünk, mit kell tenni? Védekezni kell!
Mivel ez a növény jól tűri a metszést, a tavaly megtámadott, károsított bokrokat vissza kell vágni egészen a még élő részekig, hajtásokig, ágakig, talán még kizöldülnek! A levágott nyesedéket haladéktalanul meg kell semmisíteni (elégetni)!
A zöldellő bokrokon tüzetesebb vizsgálat nélkül is láthatóak a lepke petecsomói a levélkék fonáki részén (kb 1 mm-es sárgás peték tetőcserépszerűen csoportosítva), valamint a száraz gallyak között a pókhálószerű szövedékek. A peték már kelnek, és most a legérzékenyebbek, most kell vegyszerekkel védekezni, mert alig segít a biológiai védekezés (összeszedegetés, baktériumos kezelés)! A kikelő, kikelt hernyók (zöld-fekete csíkos) nagyon falánkok, ezért is lehet talán ilyenkor a legsikeresebben védekezni ellenük. A korai kitavaszodás és a melegedő időjárás miatt valószínű idén 3 nemzedéke is kifejlődik a kártevőnek.

 

Tavaly is írtam: védekezni több hatóanyag egyidejű alkalmazásával lehet sikeresen. Csak engedélyezettszereket használjunk, mert lakott területen külön odafigyelés szükséges a vegyszerezéskor! Csak a jókor, jó technológiával, alaposan végzett permetezésben bízhatunk. A bokrok, sövényekbelsejében is legyen elegendő a fedettség!
Mit is használhatunk? Jó eredményt adhat a hernyók ellen, ha kitinszintézist gátló vegyszert használunk (Dimilin 25 WP 0,05 %), vagy Piretroid (Decis Mega 0,15%), esetleg a Neonikotiond hatóanyagok (Mospilan 20 SP 0,25%) közül is választhatunk. Célszerű keverékben vagy váltogatva használni ezeket a szereket, hogy közvetlen érintkezésre vagy a gyomron keresztül hasson. Fontos, hogy a permetezőszerhez mindig adagoljunk tapadást segítő anyagot (Nonit 0,025%).
Több kezelés szükséges a részleges sikerhez! Javaslom a 2-3-szori kezelést, majd ezt megismételni június-július fordulóján, majd augusztus második felében egy záró kezelést, amely már inkább a jövő év érdekében lesz hasznos.

 

Cselekedni kell nem csak a saját kertünk díszei, hanem a faluban található többi puszpáng miatt is! Ha odafigyelünk, figyelmeztetjük ismerőseinket is a védekezésre, akkor még sokáig gyönyörködhetünk egy-egy szépen nyírt bokorban, sövényben! Fogjunk, hát permetezőt a PUSZPÁNGOK-ért!

Torma Sándor

Thursday the 25th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates